Vorige Pagina
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Naamgeving Verzetslaan Purmerend (4-5-1989)

Op donderdag 4 mei 1989 vond de officiële naamgeving van de Verzetslaan in Purmerend plaats.
De onthulling werd verricht door oud leden van KP-Waterland (Knokploeg Waterland), die in de oorlogsjaren hun hoofdkwartier vlakbij de huidige Verzetslaan hadden.

Veel betrokkenen zijn altijd zwijgzaam geweest over de oorlogsjaren, uit bescheidenheid of om andere redenen. Velen waren en zijn (nog steeds) huiverig voor ‘sensatieverhalen’, omdat die een sfeer oproepen die niet klopt met de dagelijkse werkelijkheid van de verzetsactiviteiten.

Zonder de sensatiesfeer te zoeken valt een aantal zaken op welke tijdens en na de oorlog veel aandacht trokken;

In de eerste plaats was er de liquidatie van de NSB-Burgemeester van Purmerend van Baak en diens Edamse adjudant Jan de Boer (van Niek). Het tweetal werd begin 1945 door de KP-Waterland geliquideerd. Klik hier, en lees het verhaal over deze liquidatie.

Een tweede zaak is die van de Purmerendse verrader Bert Brune, die onder meer de in Purmerend actieve verzetsleider Koen Rozendaal heeft verraden. Het proces tegen Brune trok na de oorlog in alle delen van het land aandacht.

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07

Monument aan de Jaagweg Geschiedenis Stolpersteine Purmerend