Vorige Pagina
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Het Verzet in Waterland

De KP-Waterland (Knokploeg Waterland) was niet de enige verzetsgroep in Waterland, maar wel een zeer actieve. De KP werd begin 1944 opgericht door een aantal LO-ers (Landelijke organisatie voor de hulp aan Onderduikers). Doordat het aantal onderduikers steeds meer groeide (onder andere door de arbeidsinzet), nam de behoefte aan middelen en bonnen steeds verder toe en werd ook de behoefte aan een bewapende groep steeds meer gevoeld.

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07

Dolle Dinsdag [Di 05-09-1944] Geschiedenis KnokPloeg-Waterland

Bron : Klasien de Boer

Nadat in juni 1944 de Geallieerde invasie in Normandië was begonnen en Nederland in september zijn Dolle Dinsdag beleefde werden alle hens aan dek geroepen voor de beslissende slag tegen de bezetters.

In heel Waterland werden KP-groepen gevormd. Toen de bevrijding toch nog een lange hongerwinter op zich liet wachten hield men zich bezig met droppings, voedselkraken ten behoeve van onderduikers en gaarkeukens en sabotage. De KP-Waterland werd vanaf het begin geleid door Koen Rozendaal, Han de Vries en Ben Kooyman. Na de arrestatie van Koen Roozendaal - in juli 1944 - nam Bert Snijder het roer van Koen over.

Het hoofdkwartier van KP-Waterland bevond zich op de boerderij van Anton en Aag van Ham aan de Westerweg 38 in de Purmer.

De samenwerking tussen de KP en de LO was zeer intens. Ook de contacten met de RvV (Raad voor Verzet) waren goed.

De relatie met de OD (Orde Dienst)was minder goed. De door generaal Eisenhouwer voorgeschreven fusie van alle verzetsgroepen in de Binnenlandse Strijdkrachten kwam in Waterland zeer moeizaam, en pas in februari 1945, tot stand.