Vorige Pagina
H. Meijer Kaasmarkt
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Theodorus van Thienen

Geboortedatum

:

Maandag 27 januari 1919

Geboorteplaats

:

Purmerend

Beroep

:

Koninklijke Marine - Matroos der 1e klasse

Overleden te

:

Middellandse Zee a/b Hr. Ms. Isaac Sweers

Overlijdensdatum

:

Vrijdag 13 november 1942

Leeftijd

:

23 Jaar

Woonde op

:


Begraafplaats

:

Zeemansgraf

Vak / Plaats

:

nvt

Th. Van Thienen
27/01/1919 - 13/11/1942

Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over TH. Van Thienen, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité

Klik hier om informatie aan te leveren
Brief No 1504

Theodorus van Thienen verhuisde van Purmerend naar Vlissingen om in opleiding te gaan bij de Koninklijke Marine, op het Hr. Ms. Opleidingsschip “Noord Brabant”.

Theodorus van Thienen was matroos der 1e klasse toen hij aan boord ging van de Nederlandse torpedobootjager Hr. Ms. Isaac Sweers.

Het nog niet geheel afgebouwde schip werd tijdens de Duitse aanval op Nederland naar Engeland gebracht en daar op 29 mei 1941 in dienst gesteld. Het schip was voor zijn tijd uiterst modern uitgerust. De oorspronkelijke ontwerptekeningen werden in mei 1940 gered en naar Engeland gebracht.

Opvallend was de bewapening met twee 'Hazemeyers', dat was luchtdoelgeschut opgesteld op de plaats van de B-toren op het voordek en op het AA-platform tussen de twee torpedolanceerinrichtingen in het midden van de romp. De Hazemeyer was een in Nederland ontwikkeld affuit gebaseerd op een dubbele 40mm Bofors uit Zweden. Het luchtdoelgeschut was zeer nauwkeurig want het was volledig gestabiliseerd, voorzien van een eigen vuurleiding en de allereerste Nederlandse artillerieradar.

Gedurende inzet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bestuurde Frans Noord-Afrika, werd Hr. Ms. Isaac Sweers op 13 november 1942 om kwart over zes in de ochtend tot zinken gebracht. Ze kreeg op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers van de Duitse onderzeeboot U 431 te verduren. De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Door de tweede torpedo werden 13 officieren die in hun hutten bij de longroom sliepen op slag gedood. Van de officieren hebben alleen de gezagvoerder, Willem Harmsen, die op de brug stond, en een van de officieren die dienst had, de ondergang overleefd.

Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip die zich over het wateroppervlak had verspreid. Na korte tijd kwamen ook de dieptebommen en andere munitie van de Isaac Sweers tot ontploffing. Van de 194 man die de Isaac Sweers bij haar laatste reis aan boord had vonden er 103, waaronder vijf Britten, de dood. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered.

Theodorus van Thienen was één van de slachtoffers die de aanval op de Isaac Sweers niet heeft overleefd. Hij komt op 23-jarige leeftijd te overlijden.

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Gemeente Purmerend
schrijft op 14 april 1948 een brief naar het hoofd der
rijksinspectie van de bevolkingsregisters met het kenmerk
“No 1504”.

Klik op de button om de brief in een nieuw venster te openen.

Brief No 1504

Hr. Ms. Isaac Sweers in 1942

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07