80 Jaar Vrijheid Nieuws

‘Purmerend bezet & bevrijd 1940-1945’: boekje voor jongeren over de impact van WOII

PURMEREND - Een mooi moment afgelopen donderdag 27 maart voor het Comité 4 en 5 mei Purmerend. Met zichtbare trots werden in de raadszaal van het stadhuis de eerste ‘Purmerend bezet & bevrijd 1940-1945’ boekjes uitgereikt aan groep 8 van basisschool De Delta. Een boekje dat verschijnt in het kader van ‘80 jaar herdenken en vieren’ en het eerste boekje dat een compleet overzicht geeft van wat er speelde in Purmerend in ‘40-’45. Kinderburgemeester Laura Bourre, ook in groep 8 van De Delta, nam het eerste exemplaar in ontvangst van comité-voorzitter Dick Blokker.


Laura Bourre heeft van Dick Blokker het eerste exemplaar ontvangen. Rechts burgemeester Ellen van Selm (Foto: Han Giskes)

Aanwezigen en belangrijke sprekers bij de uitreiking
Behalve de leerlingen waren in de raadszaal aanwezig de vier schrijvers van het boekje, Gerard Wegman, Klaas Kwadijk, Jack Otsen en Ruud Luiks. Ook drukkerij Rijser was erbij, die niet alleen het boekje heeft gedrukt maar tevens met het VSB Fonds Beemster en de gemeente Purmerend, het heeft gefinancierd.
Zowel burgemeester Ellen van Selm als voorzitter Dick Blokker schreven een voorwoord in het boekje en voorafgaand aan de uitreiking spraken beide uit hoe belangrijk het is om onze vrijheid elk jaar te herdenken en door te geven wat er in die vijf oorlogsjaren allemaal is voorgevallen.

Verzet, geschiedenis en persoonlijke verhalen
In het boekje komen onder andere de rol en daden van het verzet uitgebreid aan bod, de geschiedenis en het lot van de Joodse bewoners en het verhaal rondom de Purmerendse herdenkingsmonumenten. Vooral ook veel persoonlijke verhalen, ook van en over kinderen in dezelfde leeftijdscategorie. Talrijke feitjes, weetjes, foto’s en verhalen, en een duiding van namen en gebeurtenissen. Een boek dat zelf een monument is van die vijf jaar in Purmerend en van de mensen die daar een rol in hebben gespeeld.


Dick Blokker (r) en Ellen van Selm tussen de schrijvers van het boekje, v.l.n.r.,: Klaas Kwadijk, Jack Otsen, Luuk Luiks, Gerard Wegman.(Foto: Han Giskes)

Dick Blokker legt uit hoe dit boekje, dat speciaal is geschreven voor leerlingen van groep 8 en brugklassers van het voortgezet onderwijs, tot stand kwam. “Sinds de start van het 4-5 mei comité hebben we vele herdenkingswandelingen gehad door Purmerend. Ik vond het jammer dat alle gegevens over de oorlog zo her en der verspreid zijn over verschillende locaties en dat het ene overzicht miste. Daarom nam ik het initiatief om een boekje te maken waarin alle feiten samenkomen, en waar alle handelingen en gebeurtenissen uit de oorlog bijeen zijn gebracht. Mede op advies van de burgemeester die het belangrijk vond dat er een boekje kwam voor de jongeren hebben we voor deze opzet gekozen.” Een boekje geschreven op het lijf van deze leeftijdsgroep, geschreven op gemiddeld taalniveau met veel foto’s en kaders, zodat het voor hen ook goed wegleest.

Boekje versterkt bewustzijn van vrijheid bij jongeren
De doelstelling van het 4-5 mei comité is om een blijvend eerbetoon te verankeren in de Purmerendse samenleving aan hen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hun leven voor de vrijheid hebben gegeven. Maar ook: Jonge mensen van nu laten inzien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Door ze bewust te maken van de begrippen vrijheid, vrede, gerechtigheid en wat dat betekent als je zelf gediscrimineerd wordt. “In dit opzicht”, zo gaf Dick aan, “zie ik Laura een beetje als de ambassadeur van de jongeren van Purmerend en ik hoop dat het boek bijdraagt aan het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”
Het boekje wordt gratis uitgereikt aan alle leerlingen in groep 8 van de basisscholen en aan de brugklassers in het voortgezet onderwijs. “Purmerend bezet & bevrijd 1940-1945” is tevens te koop in de Museumwinkel en bij boekhandel het Leesteken.


Bron : Rodi

Verzetsmuseum Junior op Wielen

Scholenproject Beemster in oorlogstijd

Dit jaar vieren we dat het noorden van Nederland 80 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse bezetter. Het zuiden was een jaar eerder bevrijd. In de komende periode zullen in de Gemeente tal van activiteiten plaats vinden rond dit thema. Voor jong en oud.


Hoe is het om in een bezet land te leven? Welke keuzes maak je? Die vragen staan centraal in het mobiele ‘Verzetsmuseum Junior op wielen’. Vanuit verschillende perspectieven wordt antwoord gegeven op die vragen. Wat zijn de consequenties van leven onder een bezetter? Wat zijn de gevolgen van de keuzes die gemaakt worden?. Vooral voor de kinderen. Vragen die in de huidige tijd aan actualiteit gewonnen hebben.

Lees meer: Verzetsmuseum Junior op Wielen

Programma 80 Jaar Vrijheid



Onderstaand een overzicht van activiteiten welke momenteel bekend zijn inzake de viering van 80 Jaar VCrijheid in de gemeenten Purmerend en Beemster.

  • 15 februari 2025 
    Eerbetoon aan Klaas de Boer, onthulling Herdenkingssteen

  • 7 maart 2025
    Vertoning Film "Nesjomme" in Filmhuis Purmerend,
    aanvang 20:00 uur.
    Regisseur Sandra Beerends beantwoord na afloop vragen over de film.

  • 11 maart 2025
    Vertoning Film "Nesjomme" in Filmhuis Purmerend,
    aanvang 13:30 uur.

  • 24 maart 2025
    Scholenproject Verzetsmuseum Op Wielen
    Deze hele week en begin volgende week staat de trailer met het museum voor de deur bij de basisschool  , De Blauwe Morgenster , in de Middenbeemster.
    26 maart brengt Burgemeester Ellen van Selm een bezoek aan het museum.



Aan deze pagina wordt continue gewerkt.

Herinneringssteen voor Klaas de Boer


vlnr. Dick Blokker, familie Klaas de Boer: kleindochter Sabina, dochter Ina, kleinzoon Hans en Burgemeester Ellen van Selm.

Zullen we het maar doen? Met deze woorden besluiten Klaas de Boer en zijn Marie begin 1943 om verzetsstrijder Egbert (Bert) Snijder uit Edam in hun huis aan de Wilhelminalaan te verbergen. In juli 1944 wordt Bert leider van de Knokploeg Purmerend met Klaas als zijn rechterhand. Klaas wordt op 6 februari 1945 samen met Bert Snijder door de Duitsers opgepakt nadat ze zijn verraden en zes dagen later, op 12 februari, gefusilleerd in Haarlem.

Bovenburen Chris en Riek Stander stemmen in met het verzoek van bakker Jan Molenaar om een onderduiker in huis te nemen. Later komt de Amerikaanse piloot Floyd Stegall erbij. Klaas is dan al actief bij het verzet en de mannen zijn betrokken bij droppings van wapens, stelen van distributiebonnen, de roof van honderd balen suiker bij melkfabriek Hollandia en de ontvoering en liquidatie van NSB-burgemeester H.A. Van Baak en wethouder Niek de Boer uit Edam.

Lees meer: Herinneringssteen voor Klaas de Boer

80 Jaar Vrijheid

Vul onderstaand formulier in en denk mee hoe we 80 jaar vrijheid gaan vieren in Purmerend.