Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07
De liquidatie van Van Baak en de Boer
Klasien de Boer (dochter van verzetsstrijder Klaas de Boer), leverde ons een prachtig verhaal aan waarin zij de gehele geschiedenis inzake de liquidatie van NSB-Burgemeester van Purmerend Van Baak en diens Edamse adjudant Jan de Boer (van Niek) omschrijft.
U leest hier de gehele aanleiding tot deze liquidatie, het verraad dat daarna op gang kwam en de gevolgen welke dit had voor vele gezinnen en deelnemers aan deze liquidatie.
Loading...
Locaties Oorlogsmonumenten Gemeente Purmerend
Bestuurslid Peter Stiphout benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Purmerend kreeg de dag voor Koningsdag twee nieuwe Ridders en zeven nieuwe Leden in de Orde van Oranje Nassau.
Ons bestuurslid - Peter Stiphout, eerste secretaris van het 4 en 5 mei comité Purmerend - werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Decorandus (71) ontplooit/ontplooide de volgende vrijwillige activiteiten:
Peter Stiphout was lid van de wijkkerngroep Overwhere en later secretaris van de wijkwerkgroep Veiligheid & Verkeer en had regelmatig overleg met politie en gemeente.
Sinds 1999 is decorandus lid van de werkgroep Postactieven van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren. Deze vereniging is zowel een vakbond als beroepsvereniging en organiseert diverse activiteiten. De Werkgroep wordt gezien als een spin in het web. Tevens is hij namens de KVMO lid in het Veteranenplatform, met als doelstelling het behartigen van de belangen van Nederlandse veteranen
De heer Stiphout is medeoprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Purmerend en heeft er mede voor gezorgd dat het Veteranencafé opgericht is in 2008. Tevens is hij betrokken bij de jaarlijkse Purmerendse Veteranendag. In 2015 was hij medeoprichter van het Comité 4-5 mei in Purmerend.
Hij wordt gezien als actief en punctueel en immer bezig om wijkproblemen op te lossen. Voor de Stichting Veteranen is hij van grote waarde door zijn goede contactuele eigenschappen en motiverende werkwijze. Hij beschikt over een goed organiserend vermogen.
Betrokkene kan worden gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’.
NSB-Burgemeester H.A. van Baak Tekening Maarten Oortwijn
Nel de Lange - familielid van Gerrit Kroon - leverde ons de tekst van een gedicht met de titel “Wetering - Plantsoen” aan welke in maart 1945 werd gepubliceerd in “De Waarheid”.
Het gedicht werd geschreven ter nagedachtenis aan de fusillade van Gerrit Kroon en nog 35 anderen. De tekst van het gedicht en een kopie van het artikel uit “De Waarheid” kunt u lezen bij Gerrit Kroon.
Publicist Piet Jonker onthult herdenkingstegel voor J. Schipper
Publicist Piet Jonker was woensdag 22 maart 2017 in Amersfoort aanwezig bij de onthulling van een herdenkingstegel voor de heer Jacob Pieter Schipper. Schipper was één van de personen welke bij de voormalige Hollandia fabriek in Purmerend werd gefusilleerd. Tot zijn grote verbazing en verrassing werd de heer Jonker verzocht de tegel te onthullen.
Een kleinzoon van Schipper was ook aanwezig en hij las een (kort) verhaal voor over zijn opa. Was een indrukwekkende gebeurtenis. Er was veel belangstelling (ruim honderd personen).
De heer Jonker verteld : "Er werden deze keer bij tien woningen stenen onthuld van het totaal van 220. Het is een prima organisatie en werkt (volgens de mensen daar) veel beter en goedkoper dan de 'Struikelstenen'. Later, waarschijnlijk in 2019, komt er ook een steen bij het woonhuis van Klaas de Graaf. Vanwege openbreken van de straat is het nu nog niet mogelijk. Er wordt in Amersfoort geen onderscheid gemaakt tussen joodse slachtoffers, andere kerkelijke personen of verzetsstrijders. Alle weggevoerde en/of vermoorde inwoners komen in aanmerking voor een herdenkingstegel. Al met al heel indrukwekkend, maar ook geweldig om er bij te zijn geweest."
Wij ontvingen deze foto waarop de vrouw en dochter van Gerrit Kroon te zien zijn. De foto is gemaakt op 13 januari 1943.
Gerrit werd op 28 februari 1945 door de Duitsers opgepakt bij een inval op de boerderij van Familie Kramer aan de Kanaaldijk in Purmerend. Hij werd op 8 maart 1945 gefussileerd aan de Amsteldijk in Amsterdam.
Een oorlogsgedicht over de fusillade van elf Purmerendse verzetsmensen op 8 maart 1945 in Amsterdam is opgedoken.
,,Wij kenden het niet ‘’ zegt voorzitter Dick Blokker van het 4 en 5 mei comité in Purmerend. Hij is verrast en onder de indruk.
Het gedicht “Weteringplantsoen” wordt/is tijdens de herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei 2017 na de Stille Tocht in de Nicolaaskerk in Purmerend voorgedragen door Gerda Hooijberg van Dichterskring Waterland.
Een uitgebreid artikel was te lezen in het Noord Hollands Dagblad van 8 april 2017. U kunt het volledige artikel lezen door op onderstaande button te klikken. Een afdruk van het originele gedicht is te vinden bij Gerrit Kroon, ook via een button bereikbaar.