Home < Vorige

© 4 en 5 mei comité Purmerend
ABRO Creative Purmerend

Theodorus van Thienen

Geboortedatum
Maandag 27 januari 1919

Geboorteplaats
Purmerend

Beroep
Koninklijke Marine
Matroos der 1e klasse

Overleden te
Middelandse Zee aan boord van
de Hr. Mw. Isaac Sweers

Overlijdensdatum
Vrijdag 13 november 1942

Leeftijd
23 jaar

Terug naar vorige Pagina

Theodorus van Thienen verhuisde van Purmerend naar Vlissingen om in opleiding te gaan bij de Koninklijke Marine, op het Hr. Ms. Opleidingsschip “Noord Brabant”.

Theodorus van Thienen was matroos der 1e klasse toen hij aan boord ging van de Nederlandse torpedobootjager Hr. Ms. Isaac Sweers.

Het nog niet geheel afgebouwde schip werd tijdens de Duitse aanval op Nederland naar Engeland gebracht en daar op 29 mei 1941 in dienst gesteld. Het schip was voor zijn tijd uiterst modern uitgerust.

Gedurende inzet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bestuurde Frans Noord-Afrika, werd Hr. Ms. Isaac Sweers op 13 november 1942 om kwart over zes in de ochtend tot zinken gebracht. Ze kreeg op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers van de Duitse onderzeeboot U 431 te verduren.

De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Door de tweede torpedo werden 13 officieren die in hun hutten bij de longroom sliepen op slag gedood. Van de officieren hebben alleen de gezagvoerder, Willem Harmsen, die op de brug stond, en een van de officieren die dienst had, de ondergang overleefd.

Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip die zich over het wateroppervlak had verspreid. Na korte tijd kwamen ook de dieptebommen en andere munitie van de Isaac Sweers tot ontploffing. Van de 194 man die de Isaac Sweers bij haar laatste reis aan boord had vonden er 103, waaronder vijf Britten, de dood. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered.

Theodorus van Thienen was één van de slachtoffers die de aanval op de Isaac Sweers niet heeft overleefd. Hij komt op
23-jarige leeftijd te overlijden.

Th. Van Thienen
27/01/1919 - 13/11/1942