Vorige Pagina
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

KP-Waterland

Op dit gedeelte van onze website willen wij terugblikken op de oorlogsjaren, de bevrijding en alles wat daarmee samen ging. Bij onze speurtocht naar het verleden lopen wij niet alleen tegen boeiende verhalen aan, maar komen ook stukken naar boven welke wij met u mogen delen.

Als u iets met ons en de bezoekers van deze website wilt delen, neem dan contact met ons op.
Wij zijn u daar zeer erkentelijk voor.

Klik hier om informatie aan te leveren

De Knokploeg Waterland, afgekort als KP-Waterland, was een verzetsorganisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Knokploegen werden opgericht om distributiekantoren, gewestelijke arbeidsbureaus en bevolkingsregisters te 'kraken' (overvallen) om aan distributiebonnen, persoonsbewijzen en dergelijke te komen.

KP-Waterland omvatte acht groepen, te weten: Beemster, Edam, Marken, Monnickendam, Oostzaan, De Rijp, Volendam en De Purmer, die de 'vaste groep' werd genoemd. Bij bepaalde operaties werd als één groep opgetreden.

De KP-Waterland was betrokken bij de mislukte overval op het Huis van Bewaring Weteringschans onder leiding van Johannes Post.

De KP-Waterland stond destijds onder leiding van Johannes' broer Marinus Post. Lid van de KP-Waterland was onder meer Cor ten Hoope, die bij de overval zwaargewond is geraakt en op 16 juli 1944 geëxecuteerd is.

Bij onze speurtocht naar oud materiaal vonden wij een brief, geschreven door C. (Willy) Bootsman, van KP-Waterland aan de familie Koopman op de Westerweg in Purmerend-Purmer. In 1982 bracht Willy een bezoek aan deze familie.

Lees deze brief door op de button te klikken.

Brief van Willy Bootsman

De achterzijde van het voormalige Huis van Bewaring I, gezien vanaf de Stadhouderskade.

Bron : Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07

Het Verzet in Waterland Geschiedenis Liquidatie van Baak en de Boer [1945]