Vorige Pagina
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Hollandia Fabriek

Op zaterdag 9 december 1944 pleegde KP-Waterland een overval op de Hollandia Fabriek. Daar hadden de duitsers namenlijk suiker voor eigen gebruik opgeslagen. Suiker was in de hongerwinter van 1944 een gewilde buit.

In gestolen politie uniformen werd de portier van de fabriek onschadelijk gemaakt. Deze portier, de heer G. Huisenga, werd voor de keuze gesteld goed- of kwaadschiks mee te werken. Hij koos voor het eerste en gaf inlichtingen van het wisselen van de wacht, hoe laat het personeel zou komen en of er ‘s nachts nog Duitsers zouden komen.

Om de portier niet verdacht te maken werd hij vastgebonden en met een prop in zijn mond in een vrachtwagen op het terrein gelegd. Zo is hij ook de volgende dag ontdekt.

Zijn plaats werd ingenomen door 2 verzetsmensen in uniform om eventuele Duitse bezoekers op te vangen, en op tijd alarm te slaan als het fout liep.

De suiker werd na een tijdje zoeken gevonden op de hoogste verdieping boven de melkontvangst. Met een koevoet werd de deur opengebroken en daar lagen 3 rijen suiker bestaande uit 33 balen van elk 100 kilo, totaal dus 9900 kilo suiker!

De balen moesten van de zolder via 4 trappen naar beneden ingeladen worden. Nog voor het ochtend personeel op kwam was de klus geklaard en had KP-Waterland een goed heenkomen gezocht.

De buit kwam geheel ten goede aan bejaardenhuizen, ziekenhuizen en zieke en hongerige burgers.
Ook voor de kinderen op de scholen werd een hoeveelheid gereserveerd.

De portier werd gevonden en ging vrijuit. De Duitsers konden - ondanks hevig speurwerk - niet achterhalen wie de diefstal had gepleegd. De SS zon op wraak, en dat gebeurde op 25 december 1944.

Er werden 3 mensen uit de gevangenis aan
de Amsterdamse Weteringschans gehaald.
Dit waren Antonie Johannes Jacobus
Breetveld, Klaas de Graaf en Jacob Pieter
Schipper.

Zij werden elk apart in een wagen
aangevoerd en bij de Hollandia Fabriek
voor het hek gezet en direct neergeschoten.

De lichamen van de 3 slachtoffers werden
door de Duitsers achtergelaten.

Op een platte melkkar werden de lichamen
met lappen bedekt en naar de aula van het
Stadsziekenhuis gebracht, en zo goed als
mogelijk opgebaard. Later zijn de lichamen
weggehaald. Er is nooit bekend gemaakt
door wie dat is gebeurd en waar zij naar
toe zijn gebracht.

Middels de audioplayer (hieronder) kunt u
luisteren naar het Programma Focus van
Radio Purmerend. Voorzitter van het
Purmerendse 4 & 5 mei comité, Dick Blokker, schuift aan om te vertellen over het nieuwe comité. Ook hoort u van Piet Jonker het verhaal achter het monument aan de Jaagweg.

Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over de Hollandia Fabriek, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité

Klik hier om informatie aan te leveren

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07

De Aanslag op Rauter Geschiedenis De Silbertanne-moord