Vorige Pagina
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Gevolgen voor het Verzet in Waterland

Op het moment van de liquidatie had het tweetal echter nog geen nieuwe namen bij de SD (Sicherheitsdienst) aangegeven, maar in het verleden had men getoond daarvoor geen enkele schroom te hebben. Het lijkt duidelijk dat de gevolgen nog veel erger hadden kunnen zijn wanneer de twee in leven waren gebleven. De KP zou daarmee een onaanvaardbaar risico hebben genomen.

Tijdens de zittingen  het Bijzondere Gerechtshof ter berechting van de bij de zaak betrokken verraders bestond geen twijfel aan de noodzaak tot liquideren. De verzetsmensen werden geprezen om hun moed en opoffering-bereidheid. Dat onder de betrokkenen vele jaren nadien nog steeds twijfels leven over de rechtmatigheid van de liquidatie siert hen, en past in het behoedzame karakter van het Waterlandse verzet.

Voor de zwijgzaamheid die de KP in deze zaak altijd in acht heeft genomen, kan op zich begrip worden opgebracht. Maar de nieuwe generaties blijven vragen stellen. Die mogelijkheid hebben zij ook, omdat de vrijheid daartoe bestaat. En dat is dan weer mede te danken aan de bij het verzet betrokken streekgenoten.

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07

Familie schakelt de SD in Liquidatie van Baak en de Boer [1945]

Bron : Klasien de Boer

Knokploeg verliest 2 krachten Familie schakelt de SD in

Meer verhalen uit deze reeks;

De liquidatie van NSB-burgemeester Van Baak en zijn Edamse adjudant De Boer heeft voor het verzet in Waterland grote gevolgen gehad. Het doel was het beschermen van KP (Knokploeg) en vele andere illegale werkers.

Een van de consequenties was dat de KP “zijn hoofd - commandant Bert Snijder - verloor”, en daarna min of meer uiteen viel.

Met name de lekenrechtspraak blijft grotendeels in het duister, al lijken de overwegingen te raden: Van Baak en De Boer waren immers vrienden van de bezetter en stonden op het punt verschillende illegalen te verraden.