Vorige Pagina
Willem van den Brink Erehof Albertus Ignatius Frederiks
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Elias Doets

Geboortedatum

:

Zondag 20 januari 1918

Geboorteplaats

:

Purmerend

Beroep

:

Timmerman in Zuidoostbeemster

Overleden te

:

Amsterdam

Overlijdensdatum

:

Donderdag 8 maart 1945

Leeftijd

:

27 jaar

Woonde op

:

Ons (nog) onbekend

Begraafplaats

:

Nieuwe Algemene Begraafplaats Purmerend

Vak / Plaats

:

AA / 3

Op de boerderij, gelegen aan de Kanaaldijk 53, woonde destijds de familie Kramer. Zij boden onderdak aan verschillende onderduikers. Ook werden hier gedropte wapens verzameld, verstopt en er werd mee geoefend. Elias Doets was vertrouwensman van de KP-Waterland in Noord-Holland en ingedeeld bij de stoottroep van de OD (latere BS) in Purmerend.

Door verraad werd hier door de Duitsers op 28 februari 1945 een inval gedaan, waarbij 11 mensen werden opgepakt, waaronder ook Elias Doets. Zij werden naar Amsterdam gebracht naar de gevangenis aan de Weteringschans.

Tom Segers Sr. en burgemeester de Boer uit Obdam, die hier ook waren ondergedoken wisten de dans te ontspringen. Enkele dagen later werd een moordaanslag gepleegd op het Duitse kopstuk Rauter op de Woeste Hoeve op de Veluwe. Uit represaille werden deze gijzelaars op 8 maart 1945 met nog
35 anderen gefusilleerd aan de Amsteldijk in Amsterdam.

Elias Doets
20/01/1918 - 08/03/1945

Contact

Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over Elias Doets, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité

Klik hier om informatie aan te leveren

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07