Vorige Pagina
Klaas de Boer Erehof Eilias Doets
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Willem van den Brink

Geboortedatum

:

Zondag 28 januari 1917

Geboorteplaats

:

Purmerend

Beroep

:

Chauffeur

Overleden te

:

Amsterdam

Overlijdensdatum

:

Donderdag 8 maart 1945

Leeftijd

:

28 jaar

Woonde op

:

Ons (nog) onbekend

Begraafplaats

:

Nieuwe Algemene Begraafplaats Purmerend

Vak / Plaats

:

AA / 2
Willem van den Brink werd geboren op 28 januari 1917 in Purmerend, de stad waar hij een groot deel van zijn leven woonde. De militaire dienst bracht hem naar Utrecht, waar hij Johanna van Aalst leerde kennen. Met haar trouwde hij op 24 april 1940, na de geboorte van hun eerste dochter (Gré van den Brink).

Willem van den Brink verdiende de kost als chauffeur bij Van Bekkum, een vrachtwagen- en transportonderneming. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Met enige regelmaat kwamen de leden van het verzet in Purmerend bij elkaar in de boerderij van de familie Kramer, aan de Kanaaldijk 53.

Johanna was officieel geen lid van het verzet, maar verleende wel allerlei ondersteunende hand- en spandiensten. Verraad leidde uiteindelijk tot de arrestatie van Willem van den Brink en zijn companen. Met een vrachtwagen werd Willem, nota bene voor de ogen van zijn vrouw en 5-jarige dochter, door de Duitsers afgevoerd naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Niet veel later en ruim een maand voor de geboorte van zijn tweede dochter (Wil van den Brink), is Willem van den Brink op 8 maart 1945 gefusilleerd op de Amsteldijk in Amsterdam.

De naaste familie heeft nog getracht de verrader(s) op te sporen, maar onder dreiging van een kogelbrief is daar uiteindelijk vanaf gezien.

Na de fusillade is Willem van den Brink in een massagraf in Overveen begraven. Later is hij, samen met zijn companen, eervol herbegraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Purmerend.

Bron : Marije Zeeman

Willem van den Brink
28/01/1917 - 08/03/1945

Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over Willem van den Brink, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité

Klik hier om informatie aan te leveren

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07