Vorige Pagina
Kaasmarkt W. van den Brink
Home Nieuws 4 mei 2019 5 mei 2019 Monumenten Geschiedenis Plaquette Bestuur Gastenboek Fotoarchief Contact Help ons Archief Wilhelmus

Johannes van Assema

Geboortedatum

:

Zaterdag 20 oktober 1923

Geboorteplaats

:

Purmerend

Beroep

:

Typograaf bij een drukkerij

Overleden te

:

Concentratiekamp Neuengamme Hamburg (DE)

Overlijdensdatum

:

Woensdag 13 december 1944

Leeftijd

:

21 Jaar

Woonde op

:


Begraafplaats

:


Vak / Plaats

:


Johannes van Assema
20/10/1923 - 13/12/1944

Contact

Johannes van Assema was lid van het verzet en kwam in Concentratiekamp Neuegamme terecht.
Dit kamp lag in Hamburg Duitsland. Het kamp werd op 13 december 1938 geopend.

Als dependance van Sachsenhausen was het kamp aanvankelijk bedoeld om arbeiders voor de plaatselijke SS steenfabriek te huisvesten. Juni 1940 werd Neuengamme een zelfstandig concentratiekamp.

Het hoofdkamp, dat 213.000 vierkante meter groot was, ving de meeste mensen op, maar in geheel Noord-Duitsland lagen nog 92 zogenaamde buitenkampen die bestuurlijk gezien onder Neuengamme vielen. Zelfs op het kanaaleiland Alderney was een buitenkamp. Deze buitenkampen hadden vaak maar een kort bestaan. In 1944 functioneerden er zestig gelijktijdig. De mensen in de kampen, afkomstig uit zo'n 28 landen, waren veelal krijgsgevangenen, gijzelaars, verzetsstrijders, Joden, zigeuners, homoseksuelen en Jehova's getuigen. Bij aankomst moesten alle persoonlijke bezittingen worden afgegeven. Vervolgens werd al het lichaamshaar afgeschoren en kreeg men in plaats van de eigen naam een nummer op een zinken plaatje, dat om de nek gedragen moest worden. De SS probeerde de morele en psychische weerstand van de gevangenen te breken door hen in vernederende omstandigheden te laten leven en werken. De barakken waren overvol, sanitaire voorzieningen waren ontoereikend en enige privacy was er niet. Men kreeg onvoldoende voedsel en moest zware arbeid verrichten. De dag was zo strikt ingedeeld dat er nauwelijks een vrije minuut overbleef.

Neuengamme bezat geen gaskamers of vergelijkbare methoden om mensen massaal van het leven te beroven. Desondanks stierven er meer dan 42.900 mensen door de onmenselijke toestanden in het kamp, waaronder epidemieën en gebrek aan voedsel.

Webdesign gesponsored door ABRO Creative Purmerend - Laatste Update : 27-2-2020 23:08:07